Matcha

Matcha je čistý zelený čaj, výjimečný už samotným pěstováním. Aby měly lístky tak úžasnou, jasně zelenou barvu, je potřeba celou plantáž zastínit na přibližně 20 dní před sklizní. Rostlině je tak odebráno 90% slunečního světla a je nucena vytvářet mnohem více chlorofylu. Tato látka je mimo senzorické vlastnosti také velmi prospěšná našemu zdraví - má antibakteriální účinky, což do jisté míry souvisí také s jejími deodoračními účinky a také má vliv na trávení.

Chlorofyl však není jediná látka, která je zastiňováním produkována nadměrně - také L-theanin - aminokyselina, která má za následek plnou a lahodnou chuť čaje Matcha. Tato aminokyselina má navíc relaxační účinky a pomáhá tak redukovat stres.

Další prospěšné látky v čaji Matcha jsou antioxidanty - katechiny, z nichž nejvíce ceněné jsou EGCG (Epigallocatechin-3-gallát). EGCG je významný antioxidant. Pro srovnání: Matcha má díky EGCG až 17x vyšší antioxidační kapacitu než borůvky a 26x vyšší než acai.


V této kategorii nejsou žádné výrobky.